یمن

در جنگ یمن مهم‌ترین موضوع این بود که عربستان سعودی می‌خواست پروژه قدیمی خود برای احداث خط لوله نفتی از داخل عربستان سعودی تا استان حضرموت یمن تا اقیانوس هند را دنبال کند.

سرویس جهان مشرق - فیصل جلول کارشناس لبنانی مقیم فرانسه که چندی پیش در کنفرانسی متعلق به پارلمان اروپا در بروکسل در رابطه با آینده روابط یمن و اروپا سخنرانی کرده بود ، در مقاله ای در پایگاه خبری المیادین به تشریح سخنرانی خود پرداخت و تلاش کرد راهکارهای برون رفت از جنگ وحشیانه ائتلاف سعودی در یمن را بررسی کند. خلاصه مقاله وی این بود که عربستان نمی تواند نتایجی که در تحقق آن از طریق جنگ ناکام ماند را از طریق راه حل های مسالمت آمیز محقق کند.

۳ موضوعی که ائتلاف سعودی جنگ خود را بر اساس آن آغاز کرده بود، آن‌طور که باید و شاید در رسانه‌های جمعی مورد توجه قرار نگرفت. مهم‌ترین موضوع این بود که عربستان سعودی می‌خواست پروژه قدیمی خود برای احداث خط لوله نفتی از داخل عربستان سعودی تا استان حضرموت یمن تا اقیانوس هند را دنبال کند.

این خط لوله به ریاض اجازه می‌داد در صورت تشدید درگیری‌ها با ایران، جلوی عبور نفت‌کش‌های خود از طریق تنگه هرمز و باب المندب را بگیرد و به این ترتیب صادر کننده اول نفت جهان می‌توانست بخش عمده‌ای از اهمیت استراتژیک این دو تنگه را از بین ببرد. این در حالی است که ایران از طریق حضور در سواحل شمالی تنگه هرمز و از طریق دوستان خود در یمن نفوذ گسترده ای در این دو شاهراه استراتژیک دارد.

عربستان سعودی در گذشته نتوانسته بود از طریق خرید اراضی عبور خط لوله خود این پروژه را اجرا کند،‌ چرا که علی عبدالله صالح رئیس‌جمهور سابق یمن این موضوع را رد کرده بود و معتقد بود که این طرح باعث تمامیت ویژه عربستان در اراضی یمن می‌شود. وی پیشنهاد کرد که ریاض تضمین‌هایی برای عبور این خط لوله بدهد که اراضی مذکور تحت تسلط یمن باقی بماند، اما ریاض این موضوع را رد کرد، چرا که به این ترتیب این خط لوله تحت نظر دولت صالح قرار می گرفت و این موضوع باعث افزایش درآمدهای دولت یمن می شد که در نهایت باعث افزایش قدرت و استقلال این کشور می شد.

موضوع دوم، طرحی بود که ژنرال بازنشسته «انور العشقی» بعد از آغاز جنگ از آن پرده برداشت و شامل ادغام رژیم صهیونیستی در جهان عرب از طریق استقلال کردستان عراق و ضعف و فروپاشی جبهه شرقی در مقابله با اسرائیل بود. به این ترتیب یمن در مواضع ضداسرائیلی خود در شبه جزیره عربستان تنها می‌ماند. انور العشقی در این رابطه پیشنهاد احداث پل نور را مطرح کرد که بین جیبوتی و عدن ارتباط برقرار می کرد. این موضوع باعث ارتباط عدن با پایگاه‌های نظامی آمریکا و غرب در جیبوتی و شاخ آفریقا می شد و به اتیوپی به عنوان متحد استراتژیک آمریکا قدرت بالایی می داد.

علاوه بر اینها این دو شهر پروژه توسعه ای را افتتاح می کردند که می توانست اعتبار بندر عدن را مانند دوره اشغالگری انگلیس به آن بازگرداند و جنوب یمن را بر اساس شرط های عربستان و آمریکا به عنوان یک رژیم مستقل مطرح می کرد. در این شرایط کشتیرانی رژیم صهیونیستی در باب المندب نیز در شرایط صلح و جنگ تضمین می‌شد و تمامی کارکردهای بندر استراتژیک ایلات رژیم صهیونیستی فعال می شد.

این در حالی است که «سالم ربیع علی» رئیس‌جمهور فقید یمن کشتیرانی اسرائیل در باب المندب را در جریان جنگ اکتبر ۱۹۷۳ ممنوع کرد و به این ترتیب یمنی ها موفق شدند نقش مهمی در حمایت از ملت فلسطین بر عهده داشته باشند و همواره طی دوره‌های مختلف جمهوری خود بیش از رژیم صهیونیستی، به محور مقاومت نزدیک بودند.

موضوع سوم مرتبط با امارات متحده عربی است که به دنبال سرمایه گذاری در بندر عدن به تناسب کارکردهای بندر دبی است. این موضوع می‌تواند سهم بیشتری در شکوفایی صنعتی امارات داشته باشد. علاوه بر اینها اماراتی ها می خواهند جزیره راهبردی سقطری را نیز به منطقه آزاد تبدیل کنند.

عربستان با روی کار بودن حاکمیت قوی در یمن دارای ارتش مهم و ثروت مردم‌شناختی روزافزون و مواضع حساس و استراتژیک و تمدن قوی نمی توانست به این اهداف دست پیدا کند.

طرح تجزیه یمن به شش اقلیم

عربستان با همکاری بین‌المللی و مشارکت سفرای آمریکا و انگلیس و فرانسه برای تجزیه دولت متحد یمن وارد عمل شدند و آن را بر اساس طرح سنتی تجزیه به شش اقلیم دارای تمامیت نسبتا مستقل دنبال کردند تا قدرت عقد قرارداد و معامله های خارجی بدون مراجعه به دولت مرکزی را داشته باشند. این پروژه شامل انزوای زیدی ها و تضعیف و دور کردن آنها از دریا بود. این در حالی است که آنها بیش از هزار سال حاکمیت یمن را بر عهده داشته اند.

نکته قابل توجه این جا بود که تظاهرات کنندگان خیزش های عربی، مطالبات اقلیمی را مطرح نکردند. جنبش جنوبی مطالبات بازگشت به دو دولت شمالی و جنوبی قبل از وحدت دو طرف در سال ۱۹۹۰ را خواستار شد، این در حالی بود که طرح خلیج فارس پروژه اقلیم های شش گانه را به بهانه راه حل مطالبات جنوبی ها مطرح می کرد. کار به جایی رسید که سفیر فرانسه مسئول نظارت بر روند تدوین قانون اساسی اقلیم‌های شش‌گانه شد و سفیر انگلیس مسئولیت گفتگوها بین یمنی ها و سفیر آمریکا هماهنگی با دولت «عبد ربه منصور هادی» در روند آن چیزی که مبارزه با تروریسم نامیده می‌شد را بر عهده گرفتند.

به این ترتیب آن چیزی که بهار عربی نامیده می شد، باعث شد یمن در آستانه قیمومت منطقه‌ای و بین‌المللی جهت تضمین و فروپاشی خود قرار بگیرد. این اقدام در آستانه انجام بود، اما شورش ناگهانی انصار الله و رد امضای این طرح از سوی آنها باعث شد اوضاع به هم بریزد.

در پی این اتفاقات، حزب کنگره یمن و انصار الله بر لزوم مقاومت در برابر پروژه تجزیه و فروپاشی یمن از طریق تظاهرات و تجمع‌ تاکید کردند و در ادامه راهکار کنترل و مهار منصور هادی را در پیش گرفتند. به این ترتیب حوثی ها به همراه گردان هایی از ارتش یمن از صعده تا عدن پیشروی کردند تا پروژه مذکور را از بین ببرند. اما این موضوع در نهایت منجر به تحمیل جنگ منطقه ای و بین المللی ضد یمن شد.

جنگ وحشیانه‌ای که آغاز شده است ، به تسلیم شدن عبدالله صالح و حوثی‌ها منجر نشده و آنها بیش از دو سال است که در سواحل دریای سرخ و باب المندب و الجوف و مأرب و تعز تا کوه های نقم و عصر و عیبان و عطان در صنعا مقاومت می‌کنند. نیروهای آنها در جنوب یمن موشک‌های خود را به سمت شهرهای مختلف عربستان شلیک می کنند. چرا که این کشور در طول تاریخ هرگز از سوی نیروهای خارجی تحت استعمار قرار نگرفته است.

خلاصه اینکه خروج از جنگ یمن بر اساس گزینه اقلیم های شش گانه ممکن نخواهد بود. چرا که چیزی که از طریق جنگ محقق نشده، در روند مسالمت آمیز به دست نخواهد آمد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 21
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 4
  • IR ۰۴:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۷
    14 50
    مشرق ملت تو اینستا گبر دادن چرا سید حسن نصرالله برا زلزله تسلیت نگفته...!!!
    • IR ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۷
      27 8
      گفته . همزمان با بشار اسد پیام تسلیت فرستاد .
    • IR ۱۰:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۷
      19 1
      اتفاقا اون بابا و اطرافیانش کلی کشته دادند برای ایران و امنیت ایران
    • IR ۱۰:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۷
      26 7
      حمید جان چی میگی. حسن نصرالله که اول تسلیت گفت
    • IR ۱۰:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۷
      17 3
      احمق جان برو چک کن . نصرالله روز اول تسلیت فرستاد.
    • IR ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۷
      23 3
      اونی که نه دین رو قبول داره و شهدای انقلاب رو ، نصرالله را هم قبول نداره. خودتون رو خسته نکنید
    • IR ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۷
      14 1
      نصرالله پیام تسلیت فرستاد روز اول
  • IR ۰۵:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۷
    11 1
    با سلام ، مشرق عزيز گاهي نكات بسيار مهم را بطور خلاصه تهيه وارائه ميكنيد كه دانستن انها براي ملت شريف ايران كه تحت تبليغات سوء رسانه هاي خارجي ، انها را به إشتباه مي اندازد ! مثلا همين موضوع يمن و تلاشهاي ال سعود ورژيم صهيونيستي وامارات و غرب ومخصوصا امريكا مبني بر ايراد اتهام به جمهوري اسلامي كه تنها حامي مردم فقير و گرسنهء يمن است و نوعي حمايت از تروريسم اعلام ميكنند ! درحاليكه اگر سعوديها با عبور دادن نفتشان از يمن هم حاكميت يك كشور را نقض ميكنند وهم تنگهء استراتژيك هرمز را از اهميت مي اندازند و هم عربستان حاكميت بر بازار نفت جهاني را به دست ميگيرد و امارات كوچولو هم با به دست گرفتن جزاير مورد اشاره در متن ، به نوعي داراي اقتدار تجاري واقتصادي ميشود ! خواهشمندم با نوشتن مقالات همه در خصوص اين موضوع ان بخش از مردم ايران كه تحت تأثير تبليغات سوء دشمن قرار گرفته اند را هوشيار ميكند !
  • IR ۰۶:۴۲ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۷
    35 6
    عربستان نیازی به چنین کار احمقانه ای ندارد وقتی می تواند مستقیما از طریق خاک خودش تا دریای سرخ خط لوله بکشد و یا با هماهنگی عمان و امارات خط لوله ای تا دریای عمان ایجاد کند. دلیل اصلی جنگ یمن فقط نفرت ذاتی آل یهود از محبان علی بن ابیطالب علیهما السلام است. آنها نمی توانند یک حکومت شیعی و آن هم مستقل را کنار خود تحمل کنند. چنین رفتاری را در مورد عراق هم به گونه دیگری بروز دادند.
    • IR ۰۹:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۹
      0 1
      سه سال پیش مشخص شد که میدان نفتی بزرگی دراستان حضرموت وجود دارد که چند برابر کل عربستان دارای نفت می باشد و عربستان به حوثی ها گفت سالی ده میلیارد دلار بگیرند و کنار بکشند ولی شرافت حوثی ها اجازه این کار را نداد بنابراین نقشه لوله و جنگ و هزار سرطان را کشید و بن سلمان حالا مثل خر توی گل گیر کرده است
    • IR ۰۹:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۹
      2 3
      سه سال پیش مشخص شد که میدان نفتی بزرگی دراستان حضرموت وجود دارد که چند برابر کل عربستان دارای نفت می باشد و عربستان به حوثی ها گفت سالی ده میلیارد دلار بگیرند و کنار بکشند ولی شرافت حوثی ها اجازه این کار را نداد بنابراین نقشه لوله و جنگ و هزار سرطان را کشید و بن سلمان حالا مثل خر توی گل گیر کرده است
  • ولید IR ۰۶:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۷
    5 43
    ایران رو چه به عربستان تولید نفت عراق هم از ایران بیشتره...ایران کوچولو مامی می خواد
    • IR ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۷
      27 3
      شما درست میگی!!!! سوسمارت یخ کرد بخور تا سرد نشده
    • حجت GB ۰۸:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۷
      26 2
      ای ولید پلید، سوسمارتو بخور یخ نکنه
    • IR ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۷
      14 0
      ولید پلید!!! مثل اینکه در دنیای دیگری سیر می کنی !!! مواظب باش از خواب نپری وقتی موشک بعدی آمد !!!
  • IR ۰۷:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۷
    31 3
    باید میادین عمده نفتی عربستان با چند موشک یمنی مورد هدف قرارگیر دتا حسب کار دستشان آید
  • Reza.kh IR ۰۸:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۷
    28 1
    بامتلاشی شدن ال سقوط فتنه ها درخاورمیانه فروکش میکند.یک چیزی که حالا من حدس زدن حرکات بن سلمان با رفتار یزید درصدر اسلام خیلی شبیه ویزید چه برسر حکومت بنی امیه اورد واگر این تشبیه درست باشد گذر زمان ثابت میکند چه بر سر این حکومت فاسد می ایدوخون بی گناهان منطقه کی دامن این عامل شیطان واسرائیل رامیگیرد
    • احمدرضا IR ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۷
      28 1
      الان معاویه بن سفیان درحقیقت همان سلمان کافر است وپسر حرامزاده اش هم همان یزد بن معاویه ی ملعون است این تشبیه کاملا درسته
  • IR ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۷
    20 2
    یکی به من بگه نقش ظریف در برگرداندن کشتی کمک به مردم یمن چی بوده!!؟
    • IR ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۷
      13 0
      کدخدا ترسی.....
  • محمد IR ۱۲:۴۳ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۷
    5 0
    با سلام مشرق تحولات سوريه و عراق رو هم بي زحمت بزار يه ذره كم كار شدي

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس